Polise zdravstvenog osiguranja jeftinije, a osiguranja kredita skuplja nego lani

Bez autora
May 13 2012

Ukupna zaračunata bruto premija društava za osiguranje krajem travnja dosegla je 3,27 milijarde kuna, što je 0,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zanimljivo je da se već treći mjesec za redom bilježi rast premije u životnim osiguranjima. Tako je ona u travnju bila 2,2 posto veća u odnosu na travanj prošle godine. Neslužbeno, u osiguravajućim društvima kažu kako to još uvijek nije i najava većeg okretanja građana životnim osiguranjima, već vjerojatno odraz porasta stambenih kredita u ovoj godini, uz koje se gotovo u pravlu traži i polica životnog osiguranja te činjenica da se takva polica sve češće nudi i kod osiguranja ostalih kredita. U neživotnim osiguranjima, istodobno, bilježi se pad premije u odnosu na lanjsku s kraja travnja za 1,5 posto, čak unatoč tome što je broj ugovora o osiguranju 1,2 posto veći. Kod životnih osiguranja bilježi se rast broja ugovora od čak 3,4 posto.

Polise zdravstvenog osiguranja jeftinije, a osiguranja kredita skuplja nego laniUkupna zaračunata bruto premija društava za osiguranje krajem travnja dosegla je 3,27 milijarde kuna, što je 0,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zanimljivo je da se već treći mjesec za redom bilježi rast premije u životnim osiguranjima. Tako je ona u travnju bila 2,2 posto veća u odnosu na travanj prošle godine.

Neslužbeno, u osiguravajućim društvima kažu kako to još uvijek nije i najava većeg okretanja građana životnim osiguranjima, već vjerojatno odraz porasta stambenih kredita u ovoj godini, uz koje se gotovo u pravlu traži i polica životnog osiguranja te činjenica da se takva polica sve češće nudi i kod osiguranja ostalih kredita. U neživotnim osiguranjima, istodobno, bilježi se pad premije u odnosu na lanjsku s kraja travnja za 1,5 posto, čak unatoč tome što je broj ugovora o osiguranju 1,2 posto veći. Kod životnih osiguranja bilježi se rast broja ugovora od čak 3,4 posto.

Najveći udio u ukupnoj premiji i dalje ima obvezno osiguranje od autoodgovornosti, na koje otpada oko 28,5 posto ukupne zaračunate bruto premije. U kasko osiguranju, s druge strane, nastavlja se negativan trend - ovogodišnja premija je oko 7,3 posto manja u odnosu na lanjsku. Minus od čak 5,7 posto bilježi se i u zdravstvenom osiguranju, iako je broj ugovora čak 6,2 posto veći.

Dakle, većina građana smanjila je iznos premije koju plaća, a time vjerojatno i obim pokrića koji njihova zdravstvena polica pokriva. S druge strane, otprilike jednako toliko rasla je premija osiguranja kredita, iako je broj ugovora oko šest posto manji. Ukratko - dok za zdravstveno osiguranje u prosjeku izdvajamo manje nego što smo izdvajali lani, skuplje plaćamo police osiguranja kredita. Statistika, inače, pokazuje da je porastao i broj šteta koje se naplaćuju po osiguranju kredita, što znači da je sve manji broj onih koji kredite uspijevaju otplatiti od redovnih primanja. Broj šteta u tom segmentu osiguranja porastao je za 23 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je ukupno isplaćeni iznos štete oko 36 posto veći.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik